Razstava nakita, draguljev in kamna posvečena svetlobi

Slovenski zlatarji in oblikovalci so pripravili unikatno serijo nakita s plemenitimi kamni, ki bo del razstave Svetloba, ujeta v kamen. Izobraževalna interaktivna razstava bo na ogled v Prirodoslovnem muzeju Slovenije od 16. oktobra do 15. novembra 2015. 
 
Za ogled celotnega vabila klikni na VEČ.

V unikatni nakit so vdelani najplemenitejši kamni, pa tudi marsikateri, ki so bili najdeni in zbrušeni v Sloveniji. Na razstavi se bodo poleg slovenskih zlatarjev predstavili tudi gostje iz Hrvaške, Makedonije in Srbije, tako z nakitom kot tudi s kamni iz njihovih nahajališč. Razstava je namenjena svetlobi in svetu kristalov, mineralov in draguljev. Obiskovalci bodo spoznali naravne vire svetlobe, vse od »velikega poka« do današnjih naravnih svetil, kot so Sonce, ognjeniki, utrinki, kometi in požari.

Kaj se zgodi s svetlobo, ki pade na kristal diamanta? Zakaj se svetloba lomi? Kateri minerali so bili pomembni kot pigment in kaj cenimo pri draguljih? Ali so v Sloveniji diamanti in kje pri nas lahko izpiramo zlato? To so le nekatera vprašanja, na katere boste odgovore dobili na preprost in razumljiv način. Razstavo spremlja tudi veliko praktičnih preizkusov in predstavitev (izpiranje zlata, brušenje draguljev, ročno klesanje črk v kamen), potipati pa bo mogoče tudi kopijo Zoisovega diamanta, ki bo po skoraj 100 letih ponovno razstavljen. Posebno doživetje bo v zatemnjenem prostoru, kjer bodo minerali, kristali, dragulji in fosili, osvetljeni z ultravijolično svetlobo, zažareli v vseh mavričnih barvah.

Del razstave bo namenjen kamnoseški dejavnosti, kjer bomo občudovali študentska dela in zgodbe iz življenja kamna, obiskovalci pa se bodo lahko preizkusili tudi v ročnem klesanju kamna.

Ob razstavi bo organiziran pester pedagoški program. Posebej izpostavljamo torkova dopoldanska vodstva na temo zlata (Zlato – kovina s sijem Sonca), katerim sledi praktična predstavitev izdelave nakita iz srebra ali zlata, popoldne pa predstavitev srebrokovaštva in drugih tehnik v zlatarstvu. Program spremljevalnih dogodkov je objavljen na spletni strani Prirodoslovnega muzeja (www.pms-lj.si/si). V okviru razstave so v popoldanskem času organizirane dodatne delavnice, predavanja in eksperimenti, v času krompirjevih počitnic pa serija otroških počitniških delavnic. Razstava je prilagojena tudi ranljivim skupinam, zlasti slabovidnim in naglušnim, za katere bodo na voljo posebno prilagojena vodstva.  

dr. Miha Jeršek  

Razstava unikatnega nakita 

V okviru razstave Svetloba ujeta v kamnu se z unikatno serijo nakita pred stavlja tudi Sekcija zlatarjev in draguljarje pri OZS oziroma njeni člani Peter Dragolič s. p., Zlatarstvo Luka Trtnik s. p., Marijan Kosi s. p. zlatarstvo in graverstvo, Nataša in Katja Skušek, Skušek d.o.o., zlatarska mojstrica Katja Marolt, zlatarski mojster Luka Lapajne in Lara Podvršič, Zlatarstvo DR d.o.o. V okviru razstave, ki bo na ogled od 16. oktobra do 15. Novembra, sekcija zlatarjev in draguljarjev pripravlja tudi strokovno srečanje, ki bo v soboto, 17. oktobra v Prirodoslovnem muzeju ob 14.30. Člani sekcije se bodo pogovarjali o delu v prihodnjem letu, prisluhnili predavanju o brušenju kabošonov in pogledali kako se izdeluje filigran. Po končanem srečanju so dobrodošli še na Makedonskem večeru, na katerem bo dr. Miha Jeršek govoril o mineralih in draguljih Makedonije. Udeležba na strokovnem srečanju je za člane sekcije brezplačna, zaradi lažje organizacije pa se prijavite pri sekretarki sekcije Mateji Loparnik Učakar (mateja.loparnik@ozs.si) oziroma preko spletne prijavnice.

Vabilo na strokovno srečanje