Državni zbor RS sprejel spremembe in dopolnitve Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Državni zbor RS je 15.12.2015 sprejel spremembe in dopolnitve Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2B), ki poleg ureditve poklicnega zavarovanja ureja tudi dvojni status upokojencev.
 
Za ogled celotnega članka klikni na VEČ.

Sprejeti ZPIZ-2B prinaša dvojni status kot kombinacijo opravljanja dejavnosti in prejemanja pokojnine le preko inštituta delne upokojitve, ki se razširja na način, da bo lahko podjetnik v zavarovanju tudi le za 25 odstotkov zavarovalnega časa (10 ur na teden) in bo ob tem prejemal 75 odstotkov pokojnine. 

Takšen način delne upokojitve bo veljal tako za upokojujoče se podjetnike po ZPIZ-2 kot tudi za tiste, ki so se upokojili po 18. členu ZPIZ-1 in se jim konec leta izteka prehodno obdobje, saj se bodo morali vsaj deloma (za 25 odstotkov) reaktivirati, kar pomeni vstopiti v obvezno zavarovanje. Ta kategorija ne bo imela več celotne pokojnine in le pavšalnih prispevkov v višini 64 €, kot je to bilo do sedaj, ampak bodo morali plačevati najmanj 25 odstotkov prispevkov, temu posledično pa bodo lahko imeli le še maksimalno 75 odstotkov pokojnine, medtem ko jo bodo morali 25 odstotkov zamrzniti. 

Predlog OZS za dvojni status, da bi lahko podjetnik, ko izpolni pogoja za starostno upokojitev (po preteku prehodnega obdobja bo to starost 60 let in 40 let pokojninske dobe brez dokupa), lahko imel polno pokojnino, iz naslova opravljanja dejavnosti pa plačeval polne prispevke in davke, ni bil vključen v predlog sprememb.

Sprejetemu predlogu smo pri OZS vseskozi ostro nasprotovali in se z njim nikakor ne strinjamo, zato bomo zahtevali ustavno  presojo.

Več tudi v prispevku na tej povezavi.