Dvig trošarin, bi še dodatno obremenilo malo gospodarstvo

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije opozarja, da bo napovedan dvig  trošarin na elektriko, energente in alkohol prizadel malo gospodarstvo, kar pa je v nasprotju z obljubami vlade, da gospodarsko ne bo več dodatno bremenila. Vlada bi morala proračunsko luknjo napolniti na druge načine, denimo z racionalizacijo v javnem sektorju in z učinkovitejšim nadzorom črnega ter sivega trga.

 

Za ogled celotnega članka klikni na VEČ.

Vlada naj bi potrebna sredstva dobila z 2-odstotnim zvišanjem trošarin na elektriko in energente ter 10-odstotnim zvišanjem trošarin na alkohol. Zaradi višjih trošarin bodo najbolj prizadete predelovalne dejavnosti, prevozniki ter gostinci.

OZS vlado poziva, da namesto dviga trošarin poišče sredstva za krpanje proračunske luknje z racionalizacijo v javnem sektorju ter z učinkovitejšim nadzorom sivega ter črnega trga. Nedolgo nazaj je obrtnikom in podjetnikom grozil nepremičninski davek, nato dvig DDV, zdaj pa še dvig trošarin. Vsakršne dodatne obremenitve gospodarstva so škodljive in za nas nesprejemljive. Prav gospodarstvo je še edina rešilna bilka naše države,« je prepričan Branko Meh, predsednik UO OZS.

Dvig trošarin na alkoholne pijače pa bo prizadel zlasti gostince. Podpredsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Drago Delalut ob tem pojasnjuje: »Gostinci se že sedaj težko spopadamo s krizo, samo v lanskem letu nam je promet upadel za približno 20 do 30 odstotkov. Dvig trošarin na alkoholne pijače pa bo stanje v gostinski dejavnosti še poslabšalo.«

»Pri dvigovanju trošarin je zelo pomembno njihovo postopno dvigovanje, saj imajo pretirani skoki v smislu dvigovanja trošarin na trošarinske izdelke nasprotni učinek, saj se poveča črni trg s temi izdelki,« še opozarja OZS.