OZS občine poziva, naj ne zvišujejo nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je občinam poslala poziv, naj pri nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča upoštevajo težko gospodarsko situacijo obrti in malih podjetij v državi in naj ne zvišujejo nadomestil za leto 2014 oziroma naj te znižajo.
 
Celoten članek si preberite pod VEČ. 
»Obrtniki in mali podjetniki ne bomo prenesli novih obremenitev, saj smo bili že v lanskem letu soočeni z dvigom DDV in dvigom zdravstvenih prispevkov za samostojne podjetnike. Sledil je zakon o davku na nepremičnine, ki ga je nato Ustavno sodišče RS razveljavilo. Vendar pa visoka nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za številne obrtnike in podjetnike še vedno predstavljajo zmanjševanje njihove konkurenčnosti in števila zaposlenih,« je ob tem pojasnil Branko Meh, predsednik UO OZS.
 
Obrtniki in mali podjetniki župane občin že vrsto let opozarjajo na velike razlike v višini nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča, ki so v nekaterih primerih tudi za polovico višje oz. nižje. Glede na to, da so že sedaj razmere za poslovanje obrtnikov in malih podjetnikov nevzdržne, v OZS pozivajo občine oziroma njihove pristojne organe, da višine nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2014 nikar ne zvišujejo ali naj te celo znižajo, da bodo primerljive s sosednjimi občinami.