Vlada RS se je odločila znižati ceno nekaterih vinjet za kombije

Sprejeta je Uredba o spremembah Uredbe o cestninskih cestah in cestnini tako, da se bo znižala cena tedenske (iz sedanjih 40 € na 30 €) in mesečne vinjete (iz sedanjih 80 € na 60 €) za cestninski razred 2B (vozila do 3,5 t največje dovoljene mase, katerih višina nad prvo osjo presega 1,3 m). Cena letne vinjete za cestninski razred 2B ostaja nespremenjena, torej 220 €.
 
Za ogled celotnega obvestila klikni na VEČ.

Razlog za znižanje cene mesečne in tedenske vinjete cestninskega razreda 2B je v uskladitvi razmerja cen med kratkoročno in dolgoročno (letno) vinjeto cestninskega razreda 2B z razmerjem istovrstnih vinjet cestninskega razreda 2A. Pristojne službe Evropske komisije so nas namreč po uvedbi novega vinjetnega razreda 2B pozvale, naj se pojasni razmerja cene posameznih vrst vinjet, predvsem z vidika sorazmernosti med obema kategorijama v okviru vinjetnega sistema cestninjenja.

Glede na veljavne cene vinjet za cestninski razred 2B namreč znaša razmerje povprečnih dnevnih cen med vinjetama za kategorijo 2B z najkrajšo in najdaljšo veljavnostjo 9,4. To razmerje je višje kakor pri vinjetah za kategorijo 2A, kjer razmerje med vinjeto z najkrajšo in najdaljšo veljavnostjo znaša 7,1. Z uveljavitvijo predlaganih cen bomo tudi znotraj cestninskega razreda 2B dosegli enak faktor razmerja 7,1 med ceno kratkoročne in letne vinjete, s čimer bodo odpravljeni vsi pomisleki z vidika sorazmernosti.