Kdo bo obrtnik leta

Izbor letošnjega Obrtnika leta se bo odvil v okviru osrednje slovesnosti ob 45-letnici Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), ki bo v sredo, 19. novembra, ob 18. uri v kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Ob tej priložnosti bo OZS podelila tudi 68 mojstrskih diplom že 14. generaciji mojstrov in mojstric in razglasila najstarejšega obrtnika leta. 
 
Za ogled celotnega članka klikni na VEČ.

V minulih dvanajstih letih so z nazivom Obrtnik leta nagradili Antona Škrabla, Karla Jezerška, Franca Piška, Igorja Požarja, Franca Krevzla, Ernesta Bransbergerja, Matjaža Miklavča, Antona Kambiča, Borisa Meseca, Marka Kajzerja In Franca Jezerška. Priznanje so dobili za njihovo delovno predanost, mojstrstvo in poslovno odličnost.

Med prejetimi predlogi območnih obrtno-podjetniških zbornic je strokovna komisija letos izbrala kar šest nominirancev, ki bodo prejeli priznanja Obrtniški vzor, eden izmed njih pa bo postal tudi Obrtnik leta 2014. Nominiranci za to prestižno priznanje so: kovinar Srečko Brus iz Logatca, steklar in gradbinec Ismet Hamzić iz Ljubljane, mesar Janez Kodila iz Markišavcev, vrtnar in cvetličar Miroslav Kurbus iz Melov pri Radencih, oftalmolog Franc Šalamun iz Nove Gorice in Ludvik Špan, lastnik Avtocentra Špan iz Brezovice.

1.    Srečko Brus, feBRUS, d. o. o., Logatec

Betonsko jeklo se ne krivi več na roko

Srečko Brus se je kot samostojni podjetnik vpisal v poslovni register leta 1992 in vse od takrat se ukvarja s krivljenjem armature. Leta 1995 je dobil obrtno dovoljenje, kar mu je dalo nov zagon za delo. Moči je usmeril v selitev proizvodnje z domačega dvorišča v Obrtno cono Logatec, kjer je leta 1996 postavil temelje za poslovni objekt – železokrivnico, ki je bila dokončana štiri leta pozneje. Proizvodnja se je iz leta v leto povečevala, zato je Brus posodabljal stroje za krivljenje betonskega jekla, potreboval pa je tudi dodatno delovno silo.

Glede na rast proizvodnje je Brus začutil potrebo po preoblikovanju podjetja v družbo z omejeno odgovornostjo, kar se je zgodilo leta 2004. Rast podjetja je za seboj prinesla tudi težnjo po prostorskem povečanju. Po odkupih sosednjih zemljišč in ureditvi zunanjih skladišč so se v podjetju feBRUS odločili za gradnjo nove, večje in sodobnejše železokrivnice ob obstoječem objektu. Novo halo so napolnili s sodobnimi stroji, pri nakupu katerih jim je pomagal Slovenski podjetniški sklad z garancijo za bančni kredit, s subvencionirano obrestno mero. Pozneje so prizidali še pokrito skladišče za vhodni in izhodni material, s čimer so se izboljšale razmere za delo zaposlenih. Tudi nakup stroja za varjenje pilotov je pripomogel k vedno večji tehnični pomoči ob predelavi betonskega jekla.

Delo z betonskim jeklom je Srečka Brusa utrdilo, da ni klonil pod pritiskom stečajev, »prisilk« in insolventnostjo podjetij v gradbenem sektorju, hkrati pa ves čas opozarja na nespoštovanje zakonodaje; od nezakonitega ročnega krivljenja armature na gradbiščih brez ustreznih certifikatov, do dela na črno v gradbeništvu.

Brus se kot lastnik podjetja feBRUS trudi, da je podjetje likvidno in tekoče plačuje obveznosti tako do dobaviteljev kot tudi do zaposlenih. Zadostiti vedno večjim zahtevam birokracije, boriti se za pridobivanje posla, boriti se za plačila kupcev, stati in obstati kot železokrivec v letu 2014 pomeni biti obrtnik z veliko začetnico.

2.    Ismet Hamzić, Iso – steklarstvo in gradbeništvo, Ljubljana

Strankam na voljo 24 ur na dan

Ismet Hamzić, ustanovitelj podjetja, ki se je po končani gradbeni šoli izobrazil za stavbnega steklarja, je začel svojo dejavnost v Prijepolju v Srbiji. Leta 1985 je prišel v Slovenijo in se zaposlil pri enem od ljubljanskih steklarjev. Njegova podjetniška žilica ga je leta 1989 pripeljala do ustanovitve lastnega podjetja.

Potem, ko se je podjetje večkrat preselilo, je pred dvema letoma Hamzić kupil poslovne prostore na Magistrovi ulici v Ljubljani, kjer danes na 10.250 m2 v moderno opremljenih prostorih opravljajo vsa steklarska dela. V delo v podjetju je vpeta vsa družina, vsak na svojem področju.

S pomočjo tradicije in dolgoletnih izkušenj, ki so jih zaposleni v podjetju – trenutno jih je šest – pridobili skozi pestro zgodovino delovanja podjetja, se lahko pohvalijo s široko ponudbo izdelkov in storitev, tako na področju steklarstva kot tudi gradbeništva.

Osnovna dejavnost podjetja je steklarstvo. V njihovi ponudbi so tako termoizolacijska stekla, ki jih sestavljajo iz različnih debelin aluminijastih profilov, različnih vrst in debelin stekel, v dvoslojni ali troslojni izvedbi, izdelujejo steklene obloge iz optiwhite barvnega stekla za različne namene (za pulte, mize ali pa kot steklene obloge v kuhinji ali v drugih prostorih) in varnostna kaljena stekla različnih debelin. Lani so namreč začeli sami kaliti steklo, kar je njihova konkurenčna prednost, saj lahko stranki izdelajo, dobavijo in montirajo kaljeno steklo v istem dnevu. Poleg tega izdelajo tudi različna stopnišča, ograje, nadstreške, predelne stene in ogledala, njihovi izdelki pa nosijo tudi znak SQ. Še letos bodo v Steklarstvu Iso uvedli avtomatizirano proizvodnjo izolacijskih stekel, ki omogoča hitrejšo izdelavo ter kakovostnejše izdelke, ki ustrezajo visokim evropskim standardom. Ves čas si prizadevajo združiti strokovno znanje, ustvarjalnost, dolgoletne izkušnje in želje strank. Verjamejo v kakovost svojih izdelkov in storitev, strankam pa so na voljo vseh 24 ur na dan.

3.    Janez Kodila, Kodila, d. o. o., Markišavci

Ko veš, kaj ješ!

Podjetniško pot je Janez Kodila začel pri očetu, samostojno dejavnost pa od leta 1992 nadaljuje v lastnem podjetju. Družina Kodila se že tri generacije ukvarja s predelavo mesa in mesnih izdelkov, Janez Kodila pa je postavil temelje za visokokakovostne mesne izdelke. V letu 2002 je uvedel proizvodno specializacijo in se usmeril iz majhne trgovine z mesom in mesnimi izdelki v proizvodnjo sušenih in prekajenih mesnin ter maščobnih izdelkov. Ustvaril je blagovno znamko Kodila, ki se je v desetletju že dobro uveljavila na slovenskem trgu.

Njegova dejavnost je v regiji in širše v Sloveniji ter Evropi prepoznavna po tradicionalnih prekmurskih okusih. Posebej slovijo po ohranjanju in razvoju tradicionalnih mesnin, v katerih se odražajo lastne recepture ter stari, preizkušeni in izboljšani postopki predelave mesa in inovativne energetsko varčne tehnologije. Pod sloganom »Ko veš, kaj ješ« se skrivajo kakovostne surovine iz kontrolirane reje njihovih kooperantov, pri predelavi mesa pa pri Kodili, kjer je zaposlenih 22 ljudi, dodajajo samo sol in začimbe in si za dokončanje izdelkov vzamejo čas. Kakovost ima pri njih prednost pred količino, kar potrjujejo številne sejemske nagrade in certifikati kakovosti.

V letu 2013 so končali investicijo v povečanje kapacitet in prenovili proizvodne prostore, v objekt pa so vključili tudi doživljajsko kulinarični center s trgovino. Novi prostori pomenijo kakovostni premik v proizvodnji, saj omogočajo zorjenje kakovostnih mesnin v pogojih, ki se kar najbolj približajo naravnim razmeram. V ta namen so izdelali zorilnice z ilovnatimi ometi, kjer šunke zorijo z inovativno tehnologijo »štirih letnih časov«. Tehnologija, ki je plod lastne inovativnosti in temelji na visokoenergetski učinkovitosti, omogoča, da se v štirih različnih zorilnicah ustvarjajo klimatski pogoji, podobni naravnim v posameznem letnem času.

4.    Miroslav Kurbus, vrtnarstvo-cvetličarstvo in trgovina, Mele

S cvetjem je lepše

Miroslav (Slavko) Kurbus si je takoj po končani poklicni Vrtnarski šoli v Celju nabral nekaj delovnih izkušenj v vrtnariji Zdravilišča Radenci, domače vrtičkanje pa je leta 1978 preraslo v popoldansko obrt. Za začetek je doma postavil rastlinjak, leta 1983 se je z družino in rastlinjaki preselil v Gornjo Radgono, odprl je cvetličarno na avtobusni postaji v Radencih, zaradi vse večjega povpraševanja pa je prostora spet zmanjkalo. Od leta 1992 stoji Kurbusova vrtnarija ob cesti v Meleh pri Gornji Radgoni. Sprva je bil to le rastlinjak za lastno proizvodnjo in prodajo okrasnih rastlin, pozneje pa je na 7000 m2 pokritih površin zrasel sodobno opremljen proizvodno-prodajni center s široko paleto doma vzgojenih rastlin in cvetličarno.

Kurbusova vrtnarija, kjer je zaposlenih 14 ljudi, od katerih ima več kot polovica višjo ali visokošolsko izobrazbo, je ena vodilnih v Sloveniji. Slavko Kurbus je skozi leta ustvaril sodobno vrtnarijo, v katero je vložil veliko truda, trdega dela, predvsem pa obilo močne volje. Sprva mu je bila v oporo žena Marija, sedaj pa sta mu v veliko pomoč hčerka Simona in sin Dani. Hčerka vodi vrtni center, sin pa se v svojem podjetju ukvarja z urejanjem in vzdrževanjem okolja, projektiranjem in namakalnimi sistemi.

V vrtnariji Kurbus se trudijo, da bi svojim strankam ponudili kar največ. Redno spremljajo novosti, ki jih preizkušajo, da lahko svojim strankam pokažejo ter priporočajo nove in zanimivejše rastline. Tako skozi vse leto pripravljajo različne razstave, predavanja in delavnice. Najbolj prepoznavna je njihova razstava orhidej in tropskih metuljev, ki so jo letos pripravili že šestič, v Mele pa je privabila okrog 35.000 obiskovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Madžarske. Poleg tega decembra pripravijo še adventno razstavo v soju lučk, zadnji konec tedna v maju povabijo na dneve odprtih vrat, avgusta pa na zelenjavne dneve.

5.    Franc Šalamun, VID, d. o. o., Nova Gorica


Sodobna klinika iz »prodajalne očal«

Začetki podjetja VID, d. o. o. segajo v leto 1993, ko se je iz majhnega podjetja razvilo v podjetje, ki se danes ukvarja s specialistično okulistično dejavnostjo in trgovino na drobno z očesnimi pripomočki v okviru optike in dejavnostjo estetike, v okviru katere nudijo storitve nege celotnega telesa in varne posege estetske medicine.

Franc Šalamun, dr. medicine, specialist oftalmolog, direktor in lastnik podjetja VID, se je po končani gimnaziji v Mariboru odločil za študij na medicinski fakulteti, ki ga je uspešno končal leta 1986. Po uspešni specializaciji in specialističnem izpitu iz oftalmologije se je zaposlil v bolnici v Šempetru pri Gorici, kjer je bil do aprila leta 1996 tudi predstojnik okulističnega oddelka. Junija istega leta je v okviru svojega podjetja VID odprl zasebno okulistično ambulanto v Kromberku pri Novi Gorici.

Franc Šalamun je eden slovenskih pionirjev, ki so začeli operirati sivo mreno s pomočjo fakoemulzifikacije. To operativno tehniko je začel izvajati že leta 1993, od leta 1999 pa opravlja tudi operacije zelene mrene oziroma glavkoma s tehniko viskokanalostomije. Franc Šalamun, ki je na Primorskem uvedel lasersko zdravljenje mrežnice, je gostoval v kirurških ustanovah na Hrvaškem, v Nemčiji, ZDA in Južni Afriki in z uporabo najsodobnejših tehnik in tehnologij dosega vrhunske rezultate. Na leto opravi več kot tisoč različnih operacij na očesu!

V sklopu podjetja VID deluje že skoraj 20 let tudi očesna optika, dolgoletno trdo delo, konstantna želja po znanju in napredku pa se odražajo v Medicinskem centru VID, ki je bil odprt leta 2002. Leta 2006 so v njem uredili tudi medicinsko-lepotni center, s široko ponudbo sodobnih storitev nege telesa, estetske medicine, estetske kirurgije in dermatologije.

Vrednote organizacijske kulture vseh zaposlenih se odražajo na poštenem odnosu do dela, medsebojnem spoštovanju in zaupanju, strokovnosti, kakovosti, varnosti, zasebnosti in odgovornosti.

6.    Ludvik Špan, Špan, d. o. o., Brezovica


Vse za avto – na enem mestu

Podjetje Špan je družinsko podjetje z več kot 30-letno tradicijo. Ponudba podjetja je plod vizije, ki ji ustanovitelj Ludvik Špan s sodelavci sledi že od samega začetka, saj lastnikom vozil želijo ponuditi celovito paleto kakovostnih storitev na enem mestu. To je gonilo njihovega dela in temelj strategije, ki upošteva tako individualnost in prilagajanje željam posameznikov, kot tudi celovitost in interdisciplinarni pristop.

Storitvam v Avtocentru Špan poskušajo vedno dodati poseben pečat, zato nenehno uvajajo najmodernejše postopke dela. Mednje sodita že vrsto let spletno naročanje na storitve in spletna trgovina, s čimer strankam prihranijo veliko časa. Zavedajo se namreč, da sta čas in kakovost storitev ključnega pomena za njihovo zadovoljstvo. V želji po celostni ponudbi, v smislu vse na enem mestu, storitve ves čas dopolnjujejo.

Ponudbo različnih servisnih storitev za osebna in lahka dostavna vozila Mercedes-Benz, Volkswagen, Škoda, Seat in Volkswagen gospodarska vozila dopolnjujejo vulkanizerske storitve, kleparske storitve, pri njih pa je mogoče opraviti tehnični pregled in registracijo vozila, ga prijaviti, odjaviti ali prepisati. Poleg naštetega v okviru Avtocentra Špan deluje tudi sodoben prodajni salon vozil Volkswagen, Škoda, Seat in Volkswagen gospodarska vozila, salon rabljenih vozil in avtopralnica, da stranke lažje in bolj udobno počakajo, pa jim je na voljo tudi kavarna.

Bistvo ni le v hitrosti, temveč tudi v kakovosti storitev in prav to vodilo je Avtocentru Špan v letu 2001 prineslo certifikat kakovosti za kakovostno vulkanizersko delavnico, leta 2009 pa so pridobili še certifikat ISO kakovosti 9001:2008.