Vabilo na seminar - Označevanje alergenov in druge novosti, ki stopijo v veljavo 13.12.2014

Območna obrtno-podjetniška zbornica Slovenj Gradec organizira 27.11.2014 seminar "Označevanje alergenov in druge novosti, ki stopijo v veljavo 13.12.2014.
 
Za ogled celotnega vabila klikni na VEČ.

Območna obrtno-podjetniška zbornica organizira seminar z naslovom "Označevanje alergenov in druge novosti, ki stopijo v veljavo 13.12.2014".

 
Seminar bo v četrtek, 27. novembra 2014, ob 15:00 uri v prostorih Visoke šole za tehnologijo polimerov, Ozare 19, Slovenj Gradec (Mpik - Mrežni podjetniški inkubator Koroška)


Vsebina: 

Konec decembra (13. 12. 2014) bo pričela veljati in se tudi uporabljati nova Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom. Uredba proizvajalcem živil in drugim nosilcem živilskih dejavnosti (uvozniki, gostinci, …) prinaša številne nove obveznosti, med drugim uvaja tudi obvezno označevanje alergenov na predpakiranih in nepredpakiranih živilih. Uredba uvaja številne novosti in spremembe v primerjavi s trenutno veljavno zakonodajo, zato se je potrebno pred uveljavitvijo uredbe nanjo dobro pripraviti, če želimo označbe živil še pravočasno zakonsko uskladiti.

Vabimo vas na izobraževanje, ki je namenjeno vsem živilcem, ki želite pridobiti znanje za pripravo skladnih označb na izdelkih in se pravočasno pripraviti na spremembe, ki jih nova uredba prinaša. Na izobraževanju se bomo posvetili kratkemu pregledu zakonodaje, novostim in posebnostim, ki jih prinaša. Predstavljeni bodo konkretni primeri pravilnega označevanja živil in predvidene rešitve pri označevanju v primerjavi s trenutno veljavno zakonodajo.

Novost označevanja alergenov v živilih pomeni tudi obveznost pri prilagoditvi HACCP dokumentacije, pri analizi tveganja in na izobraževanju vam bodo predstavili kako to na pravilen način uredite v vaši interni dokumentaciji.

»Ste že uskladili dokumentacijo na področju varnosti pri delu z novo zakonodajo?« Na izobraževanju bodo predstavljene tudi nove obveznosti s področja zagotavljanja varnosti pri delu - interni pravilniki, ki jih morajo imeti vsi delodajalci (alkohol in prepovedane droge ter trpinčenje na delovnem mestu) ter druge novosti (načrt promocije zdravja, obravnavanje nasilja tretjih oseb), ki jih morda še niste pripravili. Udeleženci bosteo prejeli tudi osnutke pravilnikov.

Na izobraževanju bo predstavljen računalniški program za izračun hranilnih vrednosti izdelka, tiskanje etiket in cenikov. Program iz izdelane recepture izračuna energijsko vrednost, vsebnost beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov na podlagi surovin, ki sestavljajo izdelek. Če imajo surovine vpisano tudi nabavno vrednost, izračuna tudi stroške surovin za izdelek.

Program strokovnega izobraževanja:

- Označevanje alergenov in druge novosti, ki stopijo v veljavo 13.12.2014 (predvidoma 90 min.)

obvezne informacije, ki jih mora vsebovati označba predpakiranega izdelka;

pregled novosti, ki jih Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom prinaša nosilcem živilske dejavnosti - nove zahteve za označevanje (predpisana velikost črk, način označevanja alergenov, obvezno označevanje hranilne vrednosti od  13. decembra 2016, …);

pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z uporabo uredbe s praktičnimi primeri;

razlika med predpakiranimi in nepredpakiranimi živili glede zagotavljanja informacij potrošnikom.

(Predavala bo dr. Blaža Nahtigal, strokovnjakinja s področja označevanja živil.)

- Prilagoditev HACCP dokumentacije zaradi alergenov v točki analize tveganja (predvidoma 15 min.)

   (Predavala bo mag. Katarina Železnik Logar, IVD Maribor)

- Predstavitev računalniški program »Deklaracija izdelka« (predvidoma 15 min.)

   (Program bo predstavil gospod Jože Stenšak iz podjetja Carpe diem, d.o.o. Kranj)

- Dopolnitev ocene tveganja zaradi nove zakonodaje (predvidoma 15 min.)

  (Predavala bo mag. Katarina Železnik Logar, IVD Maribor)

Predstavitev blagovne znamke »Anzej Panzej«

 (Predsednik Sekcije živilskih dejavnosti Miroslav Rednak)

Kotizacija: Udeležba na izobraževanju je za člane OOZ Slovenj Gradec in njihove zaposlene brezplačna, za ostale udeležence je cena 50,00€ + DDV.

Prijava:  prosimo, da zaradi same organizacije izobraževanja izpolnite priloženo prijavnico in jo pošljite na e-naslov:maja.savc@ozs.si   

Rok za prijavo je 25.11.2014 oziroma do zasedbe prostih mest.

Plačilo kotizacije za ne člane OOZ: kotizacijo ne člani OOZ Slovenj Gradec plačajo ob prijavi na transakcijski račun Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije transakcijski račun 02013-0253606416 račun NLB d.d., sklic 200024.

Potrdilo o plačilu pošljete skupaj z izpolnjeno prijavnico na e-naslov: maja.savc@ozs.si

Dodatne informacije:  Maja Šavc, tel.št.: 02 88 21 590, e-mail: maja.savc@ozs.si


PRIJAVNICA (klikni na podčrtano povezavo)