Janez Kodila s predelavo mesa do naziva Obrtnik leta 2014

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je 19. novembra ob slovesnosti ob svoji 45. obletnici delovanja že dvanajstič podelila prestižno priznanje Obrtnik leta, ki ga je za svojo delovno predanost in poslovno odličnost prejel Janez Kodila iz Markišavcev. Za najstarejšega obrtnika leta so razglasili 83-letnega čevljarja Aleksandra Vukovića iz Kopra in podelili 68 mojstrskih diplom že 14. generaciji mojstrov in mojstric.

Za ogled celotnega članka klikni na VEČ.

»Obrtniki so se pred 45 leti prostovoljno združili v želji, da bi našli svoj prostor v družbi, si povrnili ugled in da bi se njihov glas slišal glasneje in dlje. Cilj stanovske organizacije pa je vseskozi ostal enak - na vse možne načine pomagati obrtnikom, da bi lažje in bolje delali ter živeli. To ostaja temeljni cilj naše organizacije tudi v prihodnje,« je na začetku slovesnosti dejal Branko Meh, predsednik OZS.

Predsednik RS Borut Pahor pa je dejal, da je država je spoznala, da je obrtna dejavnost za razvoj gospodarstva zelo pomembna, celo odločilna. »Zahteve obrti so dobro predstavljene, za kar gre zahvala prav zbornici. Zelo pomembna je tudi vloga zbornice in obrtnih združenj v socialnem dialogu,« je še dejal Pahor.

Janez Kodila, Obrtnik leta 2014, je ob prejetju priznanja dejal, da je to velika čast in da spodbuda ter odgovornost za naprej. »Slišim, da smo na koncu krize, zato upam, da bo prišla pozitivna energija v državo,« je optimistično zaključil Kodila.

O Obrtniku leta

Podjetniško pot je Janez Kodila iz Markišavcev začel pri očetu, samostojno dejavnost pa od leta 1992 nadaljuje v lastnem podjetju. Družina Kodila se že tri generacije ukvarja s predelavo mesa in mesnih izdelkov, Janez Kodila pa je postavil temelje za visokokakovostne mesne izdelke. V letu 2002 je uvedel proizvodno specializacijo in se usmeril iz majhne trgovine z mesom in mesnimi izdelki v proizvodnjo sušenih in prekajenih mesnin ter maščobnih izdelkov. Ustvaril je blagovno znamko Kodila, ki se je v desetletju že dobro uveljavila na slovenskem trgu. Njegova dejavnost je v regiji in širše v Sloveniji ter Evropi prepoznavna po tradicionalnih prekmurskih okusih. Posebej slovijo po ohranjanju in razvoju tradicionalnih mesnin, v katerih se odražajo lastne recepture ter stari, preizkušeni in izboljšani postopki predelave mesa in inovativne energetsko varčne tehnologije. Pod sloganom »Ko veš, kaj ješ« se skrivajo kakovostne surovine iz kontrolirane reje njihovih kooperantov, pri predelavi mesa pa pri Kodili, kjer je zaposlenih 22 ljudi, dodajajo samo sol in začimbe in si za dokončanje izdelkov vzamejo čas. Kakovost ima pri njih prednost pred količino, kar potrjujejo številne sejemske nagrade in certifikati kakovosti. V letu 2013 so končali investicijo v povečanje kapacitet in prenovili proizvodne prostore, v objekt pa so vključili tudi doživljajsko kulinarični center s trgovino. Novi prostori pomenijo kakovostni premik v proizvodnji, saj omogočajo zorjenje kakovostnih mesnin v pogojih, ki se kar najbolj približajo naravnim razmeram. V ta namen so izdelali zorilnice z ilovnatimi ometi, kjer šunke zorijo z inovativno tehnologijo »štirih letnih časov«. Tehnologija, ki je plod lastne inovativnosti in temelji na visokoenergetski učinkovitosti, omogoča, da se v štirih različnih zorilnicah ustvarjajo klimatski pogoji, podobni naravnim v posameznem letnem času.

Nominiranci za prestižno priznanje Obrtnik leta so bili še kovinar Srečko Brus iz Logatca, steklar in gradbinec Ismet Hamzić iz Ljubljane, vrtnar in cvetličar Miroslav Kurbus iz Melov pri Radencih, oftalmolog Franc Šalamun iz Nove Gorice in Ludvik Špan, lastnik Avtocentra Špan iz Brezovice.

Najstarejši obrtnik leta pa je postal 83-letni čevljar Aleksandar Vuković, ki je davnega leta 1958 iz Črne Gore prišel na počitnice v Koper in tam ostal vse življenje. Za odličnega čevljarja se je takoj našlo delo, in čeprav se je do današnjih dni njihovo število prepolovilo, najboljšim dela ne manjka. Bil je prvi, ki je imel ustrezno izobrazbo za izdelavo ortopedske obutve, znan pa je bil predvsem po izredno kvalitetnih unikatnih čevljih. Ves čas poudarja pomen zdravih usnjenih in precizno izdelanih čevljev. Gospod Vuković jih še vedno šiva s pomočjo dvestoletne singerice.

V Sloveniji že več kot 2600 mojstric in mojstrov

Glavni namen vzpostavitve mojstrskih izpitov, ki jih OZS izvaja od leta 2000 dalje, danes že za 52 različnih mojstrskih nazivov, je bil v prvi vrsti zgraditi sistem, ki bo zagotavljal kakovostne obrtne storitve in izdelke, posameznikom pa nudil priložnost, da si poklicno pot izgradijo tudi s pridobitvijo srednje strokovne izobrazbe. Letos smo tako dobili že 14. generacijo mojstric in mojstrov, skupaj pa jih je v Sloveniji že več kot 2600. Z mojstrskim nazivom posamezniki dobijo boljše priložnosti za zaposljivost v izbranem poklicu, za podjetje pa to pomeni konkurenčno prednost v dejavnosti, saj se z uporabo blagovne znamke »Mojster« poudari mojstrstvo in kakovost izdelkov ter storitev.

Dogodek, ki so se ga med drugim udeležili predsednik države Borut Pahor, ministri in ostali visoki gostje, je povezovala Eva Cimbala, ki je posebej za to priložnost nosila kreacijo Maje Štamol, ambasadorke blagovne znamke Izdelek slovenske obrti. Na dogodku so svoje stvaritve predstavili tudi zlatarski mojstri in rokodelci. Za glasbeno popestritev pa je poskrbela Darja Švajger.