Obrtniki, podjetniki in Počivalšek soglasni: NE dodatnim obremenitvam gospodarstva

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek  je na seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) zagotovil, da ne bo dovolil dodatnih obremenitev gospodarstva. Obrtniki, podjetniki in minister so bili soglasni, da moramo v prvi vrsti pomagati domačemu gospodarstvu in mu olajšati pogoje poslovanja. 
 
Za ogled celotnega članka klikni na VEČ.
Med ključnimi problemi pa so predstavniki malega gospodarstva izpostavili visoke obremenitve dela, togo delovnopravno zakonodajo, plačilno nedisciplino, težek dostop do bančnih posojil in številne administrativne ovire.
 
Predsednik OZS Branko Meh je uvodoma izpostavil, da je prav OZS predlagala gospoda Počivalška za gospodarskega ministra v času vlade Alenke Bratušek. »Ne pristajamo na nikakršne dodatne obremenitve gospodarstva in verjamem, da tudi minister ne bo dovolil tega. Čim prej moramo pričeti tudi z aktivnostmi Sveta za obrt in podjetništvo, v okviru katerega bomo lahko reševali specifične probleme malega gospodarstva,« je prepričan Meh. In dodal, da bi morali tudi v Sloveniji upoštevati evropsko načelo Akta za mala podjetja »pomisli najprej na male«.
 
»Že v svoji predstavitvi sem povedal, da želim ohraniti dobre partnerske odnose z zbornicami, tudi z OZS. Tukaj sem zato, ker smatram, da ste mali veliki, o čemer govorijo tudi številke. Prizadeval si bom biti ambasador gospodarstva pri kreiranju politike. Moja zaveza je, da gospodarstva ne bomo dodatno obremenjevali. Poslovili smo se od neprimernega zakona na sladke pijače, neprimernega zato, ker smo zdravstvo izrabili za izgovor, da rešimo fiskalni problem. Letošnje leto bomo zaključili z gospodarsko rastjo, ki se predvideva tudi za prihodnje leto. Največji generator rasti pa je izvoz, zato je še toliko bolj pomembno, da tiste, ki vlečejo slovensko gospodarstvo, ne obremenimo dodatno. Zahteval bom, da se obremenitve zmanjšajo in da se davke dobi skozi maso. Pri obremenitvi dela smo med najbolj obdavčenimi državami, kapital pa je manj obdavčen. Ne sprejmem logike, da bi morali izboljšati pogoje za tuje investitorje. Menim, da bi morali v prvi vrsti izboljšati pogoje za delovanje domačega gospodarstva. Delovnopravna zakonodaja je prav tako izjemno problematična v Sloveniji, saj slabe delavce slabo odpustiš,« je dejal minister Zdravko Počivalšek. Svet za obrt in podjetništvo bo po ministrovih zagotovilih ponovno zaživel, za prvi sestanek v novi ministrski sestavi pa je predlagal termin v drugi polovici januarja prihodnje leto.
 
 
Drago Delalut, gostinec in podpredsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, je izpostavil problem načina izvajanja nadzora nad gostinci in peki: »Smo za nadzor, vendar ne na način, da se to izvaja pred mediji, saj se povzroča velika gospodarska škoda. Smo tudi proti uvedbi davčnih blagajn, saj izplen ne bo velik, bo pa nakup blagajn dodatno obremenil gospodarstvo. Tisti, ki ne bodo želeli izstaviti računa, ga ne bodo, četudi bodo imeli davčne blagajne.« Počivalšek je v zvezi s tem dejal, da se ne sme vseh gostincev in pekov metati v isti koš, zato je nesprejemljivo, da inšpektorji s pomočjo medijev prikazujejo, da nekaj počnejo. Počivalšku je prav tako bližje avstrijski način ureditve, kjer davčnih blagajn nimajo. Davčna blagajna po njegovem ne bo rešila problema pri tistemu subjektu, ki računa ne bo izdal.
 
Bojan Železnik, podjetnik s sto zaposlenimi, je izrazil zadovoljstvo, da Počivalšek razume delodajalce, ki morajo vsak mesec zagotoviti plače zaposlenim. »Prav tako pa imamo podjetniki problem priti do bančnih posojil, saj so garancije previsoke,« je še dejal Železnik.
 
Darko Stojan, predstavnik EESO, je izpostavil problem težkega dostopanja malih do finančnih sredstev. »To je rak rana malih gospodarskih subjektov, saj jih banke ne suportirajo. Zaradi plačilne nediscipline pa so prav mali v  težkem položaju,« je menil Stojan.