Dodatno pojasnilo glede pravilnega izvajanja kabotaže

V zvezi z izvajanjem kabotaže za prevoze blaga, ki je predpisana v Uredbi EC 1072/2009 v 8. členu, smo prejeli odgovor na naše vprašanje, glede pravilnega izvajanja kabotaže v drugih državah EU.

Za ogled celotnega obvestila klikni na VEČ.

Po razkladu blaga v mednarodnem prevozu v tuji državi, lahko slovenski prevoznik opravi tri kabotaže v eni državi v času sedmih dni. Lahko pa prevoznik opravi tri kabotaže v različnih državah, ob tem je pomembno to, da se v posamezni državi lahko opravi en kabotažni prevoz, v času treh dni po vstopu praznega vozila.

Posebej pa opozarjamo na to, da v primeru, če tudi slovenski prevoznik pripelje blago v Slovenijo iz druge države članice EU in ga tu razloži, da potem ne more s praznim vozilom vstopiti v drugo državo EU (npr. Italijo) in tam opraviti kabotažo.

V primeru občasnega prevoza potnikov z »zaprtimi vrati«, je ta prevoz mogoč tudi kot kabotaža v drugi državi, v skladu s pravili iz Uredbe EC 1073/2009, ki omogoča slovenskemu prevozniku pobrati skupino potnikov na ozemlju druge države (npr. Italije) in jih peljati na tem ozemlju ter vrniti na mesto pobiranja potnikov. Pojasnjeno je tudi vprašanje iz 7. točke 2. člena Uredbe 1073/2009, ki pojem začasnosti opredeljuje kot prevozne operacije, ki niso neomejene.