Sekcija zlatarjev in dragularjev - Povabilo k sodelovanju na razstavi »Svetloba, ujeta v kamen« meseca oktobra 2015 v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani

Ob mednarodnem letu svetlobe in svetlobnih tehnologij bo v času med 15. oktobrom in 15. novembrom v atriju muzejske zgradbe Prirodoslovnega muzeja v Ljubljani prireditev Svetloba, ujeta v kamne. Obiskovalcem bo predstavila skrivnostni svet svetlobe, njeno potovanje skozi svet kamna in kristalov v podobe draguljev in nakita.

 
Za ogled celotnega povabila klikni na VEČ.

Soorganizatorji razstave so: Sekcija zlatarjev in draguljarjev, Prirodoslovni muzej Slovenije, Višja strokovna šola ŠC Srečka Kosovela Sežana, Proevent d.o.o., Slovensko gemološko društvo, Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije Tržič ter Društvo oblikovalcev.

Prireditev bo potekala celi mesec, cilja skupina so med tednom in dopoldan šolske skupine, popoldan in konec tedna pa družine in posamezniki.

Potekale bodo SLEDEČE TEMATSKE RAZSTAVE:

1. Svetloba v kristalih (barva kristalov, lom svetlobe, mavrični odsevi, fluorescenca kristalov,…)

2. Zoisovi dragulji (diamant, cirkon, granat, olivin, ahat, smaragd, jantar,…)

3. Dragulji v nakitu (unikaten nakit slovenskih zlatarjev in oblikovalcev nakita ter gosti iz sosednjih dežel)

4. Svetloba in sence v naravnem kamnu (unikatni kamnoseški izdelki)

Poleg razstav bodo potekale tudi DELAVNICE:

1. Brušenje plemenitih kamnov – prikaz brušenja kabošonov

2. Izpiranje zlata

3. Zlatarska delavnica – prikaz izdelave nakita

V sodelovanju z vsemi soorganizatorji bomo izvedli tudi vrsto PREDAVANJ. Predavanja bodo potekala ob četrtkih, teme so:

1. Nahajališča mineralov draguljarske kakovosti

2. Brušenje plemenitih kovin

3. Gemološki praktikum

4. Izdelava unikatnega nakita

V sklopu razstave bo sekcija zlatarjev in draguljarjev pripravila tudi letošnje strokovno srečanje.

Kot navedeno, bo sekcija zlatarjev in draguljarjev Obrtno podjetniške zbornice Slovenije sodelovala z razstavo, ki bo nosila naslov »Dragulji v nakitu.« Danes vam pišemo, da vas povabimo k sodelovanju na omenjeni razstavi. V kolikor ste zainteresirani , da bi s svojim izdelkom sodelovali na razstavi, Vas prosimo, da nam VAŠO PRIJAVO K SODELOVANJU NA RAZSTAVI posredujete do VKLJUČNO 15. MAJA 2015 na email: mateja.loparnik@ozs.si . Po navedenem datumu se bo sestala posebna komisija, ki bo odobrila izdelke za sodelovanje na razstavi.

V Prirodoslovnem muzeju so izrazili željo, da bi del nakita vseboval dragulje iz skupine zoisita (tanzait, aniolit, thulit), kabošone rožencev in/ali jaspisa, seveda pa je dobrodošel tudi nakit z drugimi vrstami dragih ali poldragih kamnov. Lahko je izdelan iz zlata, srebra ali druge kovine. Nakit bi moral biti pripravljen predvidoma do 15. junija, ko bo potekalo fotografiranje za objavo v katalogu. V primeru dobrega odziva, bo razstava kasneje gostovala v drugih krajih oz. muzejih.

Iz strani zbornice bomo zagotovili steklene vitrine. Vsi razstavni eksponati bodo zavarovani pri zavarovalnici. Predmeti bodo zaprti v zaprtih vitrinah z lastno osvetlitvijo. Ponoči je muzejska zgradba varovana z alarmnim sistemom, čez dan bo prisotne paznik – študent ali vodič, ki bo vodil obiskovalce po razstavi.