Ko se zaustavite na odstavnem pasu, upoštevajte dejstvo, da na odstavnem pasu avtoceste niste varni!

V obdobju od leta 2008 do leta 2013 so se naleti na vozila in ljudi, ki so se nahajali na odstavnih pasovih, povečali. Povečalo se je tudi število poškodovanih oseb zaradi nepravilnih načinov vožnje. V povprečju beležimo vsako leto 16 naletov na zaustavljena vozila na odstavnem pasu.
 
Za ogled celotnega članka klikni na VEČ. 

Posledično so vsako leto v povprečju poškodovani trije udeleženci v prometu, ki se z vozilom zaustavijo in stojijo na odstavnem pasu, od tega eden huje. Žal smo imeli v zadnjih letih tudi eno smrtno žrtev.

V povprečju prihaja vsako leto tudi do 18 naletov na vozila in opremo družbe DARS d.d., ki vzdržuje oz. upravlja nekaj več kot 600 kilometrov avtocest in  hitrih cest. V teh naletih so delavci DARS d.d., vzdrževalci avtocest in hitrih cest, pogosto tudi hudo poškodovani (med tri in pet letno), v letu 2011 smo sodelavca v takšnem dogodku tudi izgubili.

Med povzročitelji naletov na vsa zaustavljena vozila na odstavnem pasu je 50 odstotkov voznikov tovornih vozil, 40 odstotkov voznikov osebnih vozil in deset odstotkov voznikov kombiniranih vozil (kombijev). 70 odstotkov povzročiteljev je uporabljalo vozilo s slovensko registrsko tablico, 30 odstotkov povzročiteljev je upravljalo z vozilom s tujo registracijo.

Zgornji podatki so zaskrbljujoči, zato vas pozivamo, da upoštevate naslednje napotke:

Vožnja po odstavnem pasu avtoceste je prepovedana! Poleg tega je izredno nevarna. V povezavi z neustrezno varnostno razdaljo, ko se dva ali več tovornih vozil na ta (sicer nedovoljen) način pelje po avtocesti, je nalet na delovno vozilo DARS d.d. ali na vas, kot uporabnika avtoceste, skoraj neizbežen. Če prvo vozilo v koloni, ki ima zadostno preglednost še pravočasno prepreči nalet, drugemu vozilu (ki vozi z neustrezno varnostno razdaljo) to ne uspe.

Prehitevanje po odstavnem pasu je prepovedano! Nekateri vozniki (predvsem osebnih vozil) prehitevajo vozila, ki pravilno vozijo po voznem pasu. Takšni primeri se pogosto dogajajo v primeru zmanjšanih potovalnih hitrosti ali prometnih zastojev (zaradi delovišč na cesti ali prometnih nesreč).

Če ste se primorani ustaviti na odstavnem pasu avtoceste, upoštevajte zgoraj opisano tveganje za nalet in poskrbite za svojo varnost – ta je natančneje opisana v naši rubriki z naslovom »Ko se na avtocesti pokvari vozilo«.