Z uvedbo davčnih blagajn kaznujemo legalne obrtnike in podjetnike

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so na seji Ekonomsko-socialnega sveta ponovno opozorili, da bo uvedba davčnih blagajn pomenila velik strošek za gospodarstvo, pravih učinkov na zmanjšanje obsega sive ekonomije in dela na črno pa ne bo. Vlado opozarjajo, da s tem krši Socialni sporazum 2015-2016, v katerem se je zavezala,  da novih obremenitev za gospodarstva ne bo.  
 
Za ogled celotnega članka klikni na VEČ.
»Davčnih blagajn ne bodo uporabljali šušmarji, tako da država s tem ukrepom ponovno kaznuje legalne obrtnike in podjetnike, ki plačujemo davke in prispevke. Smo tudi proti temu, da bodo kaznovani potrošniki, od katerih smo odvisni zlasti mali obrtniki in podjetniki, vezani na domači trg. Še več, s takšno kaznovalno politiko država potrošnike usmerja k šušmarjem, ki nam predstavljajo nelojalno konkurenco,« je bil kritičen Branko Meh, predsednik OZS. Meh je obenem izrazil razočaranje, da se je Gospodarska zbornica Slovenije spet znašla na drugem bregu, saj podpira uvedbo davčnih blagajn, ki pomeni veliko breme za gospodarstvo.  
 
OZS namesto uvedbe davčnih blagajn predlaga znižanje davčnih stopenj, uvedbo davčnih spodbud v obliki olajšave »vsak račun šteje« in dvig davčne morale. OZS je razočarana, da Vlada tega predloga ni upoštevala, državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar pa je na seji dejala, da Slovenija še ni zrela za tak ukrep.  
 
Drago Delalut, podpredsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, je menil, da je gospodarstvo edino zdravo jedro naše družbe, ki ga želi država s tem ukrepom zadušiti. Delalut ocenjuje, da bodo stroški nakupa in vzdrževanja davčnih blagajn znašali okrog 1500 evrov, zaradi česar bo ogrožen marsikateri obrtnik in podjetnik. Mate Matjaž, predsednik sekcije, pa je dejal, da se s tem ukrepom lovi peščico, torej 4 odstotke tistih legalnih subjektov, ki kršijo davčne predpise. Tiste, ki na veliko utajujejo davke in delajo na črno, pa se ta ukrep ne bo niti dotaknil, je še menil Matjaž.
 
Da se bo marsikateri obrtnik in podjetnik odločil raje zapreti dejavnost in svoje storitve ponujati na črnem trgu, pa je na seji izpostavil Blaž Cvar, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Radlje ob Dravi. »To so mi povedali številni naši člani, mali delodajalci in samozaposleni, ki že sedaj razmišljajo o tem, kako bodo rešili svoj obstoj, ko bo država uvedla davčne blagajne. Strošek bo namreč za marsikoga prehud udarec,« je še dejal Cvar. In poudaril, da so na Hrvaškem sočasno z uvedbo on-line davčnih blagajn znižali tudi davčne stopnje.