Predlog Zakona o podaljšanju prehodnega obdobja za hrvaške državljane

Vlada je sprejela predlog Zakona o podaljšanju prehodnega obdobja za hrvaške državljane po 1.7.2015 za nadaljnja 3 leta, so sporočili iz MDDSZ . Predlog zakona regulira samo nove zaposlitve državljanov Republike Hrvaške, ki na slovenski trg dela vstopajo prvič oziroma v času začetka uporabe predloga zakona ne živijo v RS.

 
Za ogled celotnega članka klikni na VEČ.

Državljani Republike Hrvaške in njihovi družinski člani se bodo lahko zaposlovali za katerikoli namen samo na podlagi veljavnega dovoljenja za zaposlitev. Po dveh letih neprekinjenega zakonitega prebivanja v Republiki Sloveniji bodo imeli državljani Republike Hrvaške pravico do prostega dostopa na slovenski trg dela. Delo bodo lahko državljani Republike Hrvaške opravljali pod enakimi pogoji kot državljani Republike Slovenije.

Postopek izdaje dovoljenja za zaposlitev je zelo poenostavljen, saj se predlaga, da je za dostop do trga dela ključno to, da v evidenci brezposelnih oseb ni ustreznih brezposelnih oseb. Na področju pravne varnosti se v primeru zaposlitve določa obveznost vključitve v obvezna socialna zavarovanj, določeni so roki za vključitev v socialno zavarovanje in sankcije v primeru nespoštovanja teh rokov.