Ustavljanje avtostoparjem in drugim osebam – nasveti in priporočila prevoznikom

Zaradi vse večje krize tako v Evropi kot tudi drugod po svetu je na cestnih relacijah,  pristaniščih, železniških povezavah in ob večjih mestih vse več ljudi,  migrantov,  ki  iščejo  boljše  življenje.  Le  ti  pa so za boljše življenje pripravljeni storiti marsikaj.
 
Za ogled celotnega članka klikni na VEČ.

»Avtostop  (tudi avtoštop) je način potovanja na krajše ali daljše razdalje, z  ustavljanjem  avtomobilov  in  prisedanjem.  Gre  za  brezplačno  obliko avtomobilskega  prevoza.  Najpogostejše  znamenje  za  avtostop je dvignjen palec,  uporablja  pa  se  tudi  pisno sporočilo z navedbo kraja, smeri ali države potovanja na listu.«

Točke za avtostop so navadno na obrobju večjih mest in na mestnih vpadnicah .  Štopanje je dovoljeno tam, kjer je dovoljena hoja pešcem, prepovedano pa je  štopati  na  avtocestah  in  hitrih  cestah,  kjer vozniki  avtostoparjev ne pričakujejo  in  jih  kasneje  opazijo.  Zaradi hitrosti so njihove reakcije  počasnejše,  s  tem pa se poveča tudi nevarnost prometnih nesreč. Zato se vstopanje pogosto izvaja na počivališčih in bencinskih servisih.

Nekateri  vozniki  (če  ne kar večina) so tudi bolj naklonjeni vzeti v avto nekoga, ki pristopi do njih, kot nekoga, ki stoji ob robu ceste.

Vendar pa je pri tem potrebno upoštevati naslednje:

- voznik  je  dolžan  upoštevati  določila  socialne  zakonodaje (počitki, odmori,……),  kar  je  včasih  ravno  zaradi  postankov  z ljudmi, ki jih vzamemo v avto, težko ali pa prihaja do večjih odstopanj,

- voznik  mora  v  prvi  stri skrbeti za lastno varnost, varnost vozila in varnost tovora,

- postajališča,  kjer  štoparji  čakajo  na prevoz, so v Sloveniji in tudi drugje  po  Evropi  v  veliki  meri  prometno nezadovoljivo urejena, kar predstavlja  ogrožanje prometne varnosti tako za avtostoparje, ki morajo pri štopanju  stati  na  cestišču,  kot  tudi  za voznike, ki jim morajo tam ustavljati.

V  kolikor  v  vozilo  vzamete  takega  potnika,  naj sedi spredaj, kjer je najvarneje,  osebne  predmete  imejte ob sebi, nikoli pa vozila ne puščajte brez nadzora, saj to poveča možnost kraje.

Vzeti nekoga, ki potuje z avtostopom ali kako drugače zaprosi za prevoz, ni prepovedano, kljub temu pa je treba paziti,  da  med  štopanjem ne ogrožamo sebe ali drugih, vendar pa avtostop zaradi nepredvidljivih situacij odsvetujemo.

Glede na možnost nepredvidljivih situacij, številnih nevarnostih in odgovornosti prevoznih podjetij (npr. udeležba v prometnih nesrečah, ...), prevoznikom svetujemo, da svoje voznike seznanijo o možnih nevarnostih ter v okviru svojih pravil določijo, ali lahko vozniki  sploh vozijo v vozilu tudi druge osebe. Vozniki naj pisno potrdijo, da so seznanjeni z zahtevo podjetja.