Proti deregulaciji poklica v trgovinski dejavnosti

Sekcija trgovcev pri Obrtno-podjetniški zbornice Slovenije (OZS) ostro nasprotuje deregulaciji poklicev prodajalca in poslovodje v trgovinski dejavnosti, saj bi to prineslo številne negativne učinke tako za potrošnike kot za mala in srednja podjetja. Deregulacija poklica je ena izmed predvidenih sprememb novega predloga zakona o trgovini, ki ga bo danes obravnaval Odbor za gospodarstvo.

Za ogled celotnega članka klikni na VEČ.

Opravljanje trgovinske dejavnosti je povezano z dobrim poznavanjem in izvajanjem zakonodaje, ki med drugim vpliva tudi na varnost in zdravje prebivalstva. Večji trgovski sistemi imajo to področje že sedaj dobro urejeno in na ustreznih mestih tudi zaposlene kvalificirane in izobražene ljudi. Problem pa lahko nastane predvsem pri malih trgovcih, od katerih se zahteva vsaj minimalna stopnja izobrazbe, s čimer se  predpostavlja, da je oseba sposobna vsa znanja osvojiti.

Opozarjamo, da odločitev zakonodajalca o predlagani deregulaciji poklica prodajalca in trgovskega poslovodje ni dobro pretehtana in bo imela več negativnih kot pozitivnih učinkov, ki jih bodo čutili predvsem potrošniki ter mala in srednje velika podjetja. Posledice deregulacije bodo po mnenju sekcije trgovcev pri OZS naslednje: