Delodajalci - ne pozabite na letni dopust delavcev

Delodajalci imate do 31. marca 2016 čas, da delavce pisno obvestite o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. S pisnim obvestilom delavcu sporočite, kako je opredeljen njegov letni dopust oziroma, koliko dni letnega dopusta mu pripada.
 
Za ogled celotnega obvestila klikni na VEČ.

Pri sestavi obvestila o odmeri letnega dopusta morate upoštevati določila Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), panožne kolektivne pogodbe, splošne akte delodajalca in delavčevo pogodbo o zaposlitvi. Na podlagi zakonskih določb mora delodajalec pri odmeri letnega dopusta upoštevati še:

Za letni dopust najmanj štirje tedni

V skladu z zakonom ima delavec pravico do letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, četudi delavec dela skrajšan delovni čas. Minimalno število dni letnega dopusta pa je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca.

Praktični primeri letnega dopusta:

Določanje letnega dopusta

Letni dopust se na podlagi zakona določa in izrablja v delovnih dneh. Kot dan letnega dopusta pa se šteje vsak dan, ki je po razporeditvi delovnega časa pri delodajalcu za posameznega delavca določen kot delovni dan.

V odmero letnega dopusta se torej ne vštevajo:

Vas zanima več o letnem dopustu? Preberite si naslednje prispevke: