Izognite se napakam pri uporabi davčne blagajne

Davčne blagajne so se med podjetniki že "prijele", obenem pa so nadzorniki finančne uprave začeli s strožjim nadzorom in tudi doslednim izrekanjem glob vsem zavezancem, ki še niso vključeni v sistem davčnih blagajn.
 
Za ogled celotnega obvestila klikni na VEČ.

Furs je v prvem tednu februarja izvedel 742 nadzorov nad izvajanjem zakona o davčnem potrjevanju računov. Nepravilnosti je odkril v sedmih odstotkih ter z izdanimi plačilnimi nalogi skupno izrekel za 19.000 evrov glob zavezancem ter za 5.200 evrov glob odgovornim osebam. V prihodnjih tednih bo nadzor še okrepil.

Sistem davčnih blagajn je poskusno stekel 1. decembra lani, bolj množično pa so se zavezanci vanj začeli vključevati šele okoli božičnih praznikov in v začetku januarja.

Od ocenjenih 60.000 do 80.000 zavezancev jih je do danes začelo uporabljati davčne blagajne okoli 37 tisoč.

Zakon je strog in predvideva visoke kazni

Kazni imajo velik razpon - odvisno, ali gre za manjše ali zelo hude kršitve. Znašajo od nekaj sto (in tisoč) evrov za odgovorne osebe do več deset tisoč za podjetnike ali podjetja. Za podjetnika je zato še toliko bolj pomembno, da izbere program, za katerega je prepričan, da deluje v skladu z zakonodajo.

Kazni se za pravne osebe in samostojne podjetnike gibljejo v višini med 1.500 in 75.000 evrov, v primeru izredno hudih kršitev pa lahko sežejo vse do 150.000 evrov. Odgovornim osebam pa lahko inšpektorji naložijo od 800 do 5000 evrov kazni.

Inšpektorji namreč kaznujejo tako zaradi vsebinskih kot tudi programskih nepravilnosti pri davčnem potrjevanju računov. Nadzore opravljajo na podlagi ob davčnem potrjevanju poslanih podatkov, ugotovitev na terenu ali pa izjav zavezancev, da po novem poslujejo izključno negotovinsko, denimo v dejavnosti gradbeništva in storitvah servisiranja.