Obrtniki in podjetniki že občutijo posledice koronavirusa

Obrtniki in podjetniki že občutijo posledice koronavirusa

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije z veliko zaskrbljenostjo spremljamo razvoj dogodkov v zvezi z širjenjem koronavirusa. Posledice že občutijo slovenski obrtniki in podjetniki, ki posredno ali neposredno poslovno sodelujejo s Kitajsko, velike težave pa zaradi upada italijanskih gostov občutijo predvsem gostinci na Goriškem.

V zadnjih dneh se na zbornico obračajo številni člani, zlasti obrtniki in podjetniki z Goriške, ki meji z Italijo. Gostinci na tem območju zaznavajo drastičen upad italijanskih gostov, zato od države pričakujejo čimprejšnje ukrepanje. Nekatere gostilne na tem območju tako zadnje dni dobesedno samevajo. Mnoge slovenske obrtnike in podjetnike močno skrbi tudi dobava blaga s Kitajske v prihodnje, saj so številne tovarne na Kitajskem že zaprte.

 

Italija je zaradi razširjenosti koronavirusa že sprejela nekatere ukrepe, da bi pomagala prizadetim obrtnikom in podjetnikom. Tako je med drugim v času zaprtja obratov začasno ustavila plačevanje davkov in prispevkov za tiste, ki so zaradi koronavirusa utrpeli izpad oziroma škodo. Vladi RS predlagamo, da razmisli o uvedbi podobnih ukrepov kot v Italiji ali pa naj skuša podjetjem z ustreznimi ukrepi nadomestiti izpad dohodka v tem kriznem času.

 

»V OZS ob tem poudarjamo, da posledice koronavirusa ne vplivajo zgolj na velika podjetja. Še posebej občutljiva so mikro in mala podjetja, ki nimajo tako velikih finančnih rezerv in  so tovrstnim kriznim situacijam še bolj podvržena,« dodaja Branko Meh, predsednik OZS.